top of page
  • Mariam Gulmez

(NE)PŘEKVAPIVÁ SPOJITOST MEZI TVÝM SEBEVĚDOMÍM A UMĚNÍM SELF-CARE

Vědecký časopis Journal of Personality and Social Psychology v roce 2020 do jednoho ze svých vydání zařadil studii, která tvrdí, že drtivá většina mužů pociťuje spojitost mezi “spokojeností se svým vzhledem” a svým sebevědomím.

Zdá se dokonce, že tuto spojitost máme do hlav přímo naprogramovanou. Upraveného, čistého člověka, o kterém je na první pohled patrné, že o sebe dbá, automaticky prostě vnímáme jako člověka, který je sebevědomý, úspěšný, šťastný a spokojený.

 

V dnešním článku budeme rozjímat nad tím, proč je upravený vzhled a self-care spojovaný s vysokým sebevědomím, a pokud si se self-care nevíš rady sám, povíme Ti, na koho se můžeš obrátit!


Klient barbershopu pořizuje selfie
Prožitek self-care v The Looks: Před a po


Psychologie vzhledu a sebevědomí

 

Čím to je, že je upravený vzhled a self-care spojovaný s vysokým sebevědomím? Zeptám se ještě na jednu otázku. Neříkal sis někdy, při pohledu na upravené fešáky procházející kolem, obracející pohledy všech ostatních, div že by nezakopli, že by sis to zasloužil taky? Že bys sis to zasloužil…Takže to musí být něco příjemného, hezkého, pokud si to chceme zasloužit. A kdo Ti v tom brání? No přece ty.

 

Self-care a péče o vzhled jednoduše pramení ze sebe-lásky a z respektu, který k sobě chováme. Nikdo nikdy nestál před zrcadlem při aplikaci balzámu na vousy a říkal si: “Jejda, co si to provádím, vždyť si tak uškodím!”. Naopak, myšlenky většinou proudí tímto směrem: “No podívejme se, jak se o sebe krásně starám. Zítra budu mít ty vousy krásně uhlazený. Konečně péče, jakou si zasloužím. Proč mi to tak trvalo?”

 

Ve zkratce: upravený, čistě vypadající člověk, který má super cool účes, lesklý vousy, krásně voní a skvěle se obléká. To evokuje:

 

-       Tak ten se má rád.

-       Tak ten se respektuje.

-       Ten vypadá, že je opravdu úspěšný.

-       S tím člověkem, bych zašel/la na kafe.

-       Tak s tím bych se chtěl/a přátelit.

 

A já vím, možná si říkáš, co je Ti do toho, co si o Tobě myslí ostatní. V tomhle případě jde ale o energii, kterou vyzařuješ. Energii šťastného, spokojeného a sebevědomého člověka, který se má rád a který o sebe pečuje, na kterou se lidi kolem naladili.

 

Význam sebe péče je vidět i třeba u lidí, kteří trpí depresemi nebo úzkostmi. Tito lidé většinou upadají do tak hlubokých smutků, že je self-care poslední věc, na kterou myslí. A proč? Protože trpí pocity méněcennosti, osamocení, nemyslí si, že si zaslouží cítit se a vypadat dobře. Proto je pomocnou radou číslo jedna většiny terapeutů právě self-care.

 


Interiér barbershopu zaměřený na self-care
Náš barbershop: prostor, kde self-care začíná

Kde a jak začít

 

Víš, kde si nejvíce odpočinou ženy? V salonech nebo na manikúře. Z těchto služeb vycházejí ženy nadupané endorfiny, vyzařují nebeskou krásou a jsou připraveny dobýt svět. Naštěstí existuje takové kouzelné místečko i pro chlapy. Místo, kde se můžeš spolehnout, že se o Tebe postarají, že Ti poradí, že se budeš cítit prostě skvěle. Nehlaste se všichni, ano je to barbershop. A ten nejlepší barbershop s tím nejfajnovějším personálem a pozitivně udivujícíma cenama je ten náš - barbershop The Looks.

 

Čekáme na Tebe, pomůžeme Ti se cítit skvěle a sebevědomě. Poradíme ti, jak o sebe pečovat. Například v balíčku “First Timer od The Looks” (který je vhodný pro muže, kteří do barbershopu zabloudili poprvé) jsou zahrnuty všechny služby, které nabízíme. Od péče o vlasy a vousy až o péči o pleť. Navíc bezkonkurenční dárkový balíček s produkty v hodnotě 1550 Kč.

 

Za zkoušku nic nedáš

 

Dočetl jsi až sem, ale říkáš si: “To je blbost, asi mi těžko bude psychicky líp, když se půjdu napudrovat k barberovi!” Rozumíme, pochyby jsou na místě. Za zkoušku ale nic nedáš, do všeho dobrého se musí investovat a co je jasný, je to, že bez nějaké změny zůstane všechno při starém určitě! Překonej své vnitřní démony, objednej se k nám na první návštěvu, a sleduj, co to s tebou udělá. Už nebude cesty zpět.

20 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page